– Nikogo nie przekreślamy – już na wstępie wyjaśnia Roman Grad, winiarz, który stoi na czele Stowarzyszenia Promocji Wina i Produktów Regionalnych. To właśnie on jest współautorem projektu, który będzie realizowany w ramach obchodów 800-lecia powstania Zielonej Góry i 700-lecia uzyskania praw miejskich. Przy takiej okazji toast należy się bezapelacyjnie. Najlepiej własnym winem, skoro ruszają szkolenia z uprawy winorośli i produkcji wina.
– Czekamy na zielonogórzan i turystów, początkujących i średniozaawansowanych, działkowców i plantatorów, młodszych i starszych, amatorów i pracowników ZGK. Liczy się kolejność zgłoszeń – wyjaśnia R. Grad. – Planujemy stworzenie trzech grup. W każdej będzie miejsce dla 30 osób.
Kursanci lizną nieco teorii i praktyki. Na początku organizatorzy ocenią poziom ich wiedzy. Twierdzą, że są gotowi na przyjęcie pod swoje skrzydła tych zupełnie zielonych, jak i działkowców, którzy mieli już do czynienia z winoroślą. Szkolenia odbędą się w terenie – na Winnym Wzgórzu przy Palmiarni i w winiarniach. Stowarzyszenie planuje przeprowadzić je w czerwcu, sierpniu i listopadzie.
– Uczestnicy będą eliminować zbędne łozy, liście wokół gron i niepotrzebne pędy, żeby nie odbierały pokarmu tym owocującym – zapowiada czerwcowy rozkład jazdy R. Grad. – W sierpniu trzeba przygotować się na ogławianie, czyli usuwanie przyrostów, a w listopadzie na prace w piwnicy, ostatnie zbiory i przetwórstwo owoców.
Kursanci zbiorą również informacje na temat naturalnej i chemicznej ochrony winorośli przed pasożytami i chorobami. Edukacja będzie wzbogacona o wątek historyczny. Nie tylko uczestnicy szkoleń, ale wszyscy zielonogórzanie będą mieli okazję zanurzyć się w winnej historii naszego regionu. Organizatorzy szykują dwa spotkania z autorami publikacji o tematyce związanej z historią Zielonej Góry i pięć kolejnych, podczas których zaprezentuje się dziesięć okolicznych winnic. Spotkania odbędą się w XIX-wiecznej piwnicy Carla Engmanna przy ul. Wrocławskiej 7. Również tutaj, w połowie czerwca, zobaczymy wystawę fotografii dawnych restauracji i winiarni Zielonej Góry ze zbiorów Grzegorza Biszczanika czy ekspozycję plansz z uprawy winorośli i produkcji wina. Zwiedzający będą mogli obejrzeć także zabytkowe urządzenia do produkcji wina – prasę, młynek do miażdżenia winogron i korkownicę.
Czy po szkoleniu w terenie i teoretycznym przygotowaniu w piwnicy będziemy gotowi na wykreowanie własnego wina? – Zapewniam, że tak – mówi z uśmiechem R. Grad.
(ah) - łz
BEZPŁATNE SZKOLENIE
Zgłoś się na bezpłatne szkolenie z uprawy winorośli i produkcji wina. Żeby wziąć w nim udział, wystarczy skontaktować się z Romanem Gradem, który jest koordynatorem projektu: tel. 603 382 854.
Terminy szkoleń: 11 czerwca, 9 lipca i 6 sierpnia w godz. 9.00-16.00.