Wiemy już jakim oficjalnym trunkiem będziemy mogli się raczyć podczas Dni Zielonej Góry 2014. Tym razem w napój Bachusa zaopatrzą nas Gruzini.Gruzja jest jednym z krajów uznawanych bezapelacyjnie za kolebkę winiarstwa. Pierwsze zapisy dotyczące uprawy winorośli i produkcji trunku w tym kraju sięgają nawet siódmego tysiąclecia przed naszą erą. Bezapelacyjnie jest to kraj winem słynący. Największym i najważniejszym rejonem winiarskim w Gruzji jest Kachetia i właśnie stąd pochodzić będzie tegoroczne wino winobraniowe. Do wyboru będziemy mieli dwa rodzaje szlachetnego trunku:
- Pirosmani – wino będące mieszanką dwóch gatunków winogron: 40% Tsolikauri i 60% Tsitska
- Tbilisuri – półwytrawne wino o bogatym, owocowym smaku, wytwarzane od 1984 roku. Produkowane z winogron Saperavi, Cabernet oraz Rkatsiteli, uprawianych we wschodniej Gruzji.
Wina standardowo już oznaczone okolicznościową etykietą nawiązującą do Winobrania poza ewidentnymi walorami smakowymi mogą stanowić również doskonałą pamiątkę pozwalająca identyfikować jednoznacznie Zieloną Górę jako miasto będące gospodarzem największego święta wina w Polsce.
Winobranie 2014 odbędzie się w dniach: 6 – 14 września. Serdecznie zapraszamy!