Smaki Winobrania 2015

0

Comber z sarny polany czekoladowym sosem, baranina w kiszonych liściach winorośli, miętus upieczony w maśle miętowo-orzechowym… Do tego lampka miejscowego wina. Ślinka cieknie! Sprawdź, jakie rarytasy przygotowali wspólnie nasi restauratorzy i winiarze. W menu przez całe Winobranie!

RESTAURACJA WINNICA (PL. POCZTOWY 17) I WINNICA JAKUBÓW
Szef kuchni, Łukasz Grzesik, zaprasza na smaki typowe dla września. Jeśli wcześniej zdąży spaść deszcz, do karty trafią grzyby z naszego regionu, przede wszystkim borowiki i podgrzybki. Prawdziwą gwiazdą będzie comber z sarny polany sosem z gorzkiej czekolady. Do tego pierożki nadziewane jarmużem. Restauracja poleca także drób z własnej hodowli oraz świeże warzywa i owoce z porannego targu.

WINIARNIA BACHUS (STARY RYNEK 1) I WINNICA MIŁOSZ
Piotr Ratajczak, szef kuchni, który kocha gotować, stawia na prostotę i wysublimowane smaki. Proponuje więc, pasztecik w kompozycji z białym winem z winnicy Miłosz. Składnikiem przewodnim specjału jest wątróbka drobiowa, która powstawała w kompozycji z porto, czerwonym winem i masłem w ziołach, z dodatkiem czosnku. Danie podawane jest z aromatyzowaną żurawiną i podpieczonym pieczywem.

RESTAURACJA ZŁOTA KACZKA (UL. BATOREGO 5) I WINNICA EQUUS
Szef Złotej Kaczki, Andrzej Polonis osobiście przygotował winobraniowy zestaw specjalny. Królują w nim dania kuchni staropolskiej i kresowej. Na smakoszy czekać będzie czernina, barszcz ukraiński i kaczka w sosie winogronowym. Trudno się będzie powstrzymać przed skosztowaniem królika w białym winie oraz cepelinów i kakorów litewskich. Kakory to potrawa z rejonu Suwalszczyzny i okręgu wileńskiego.

RESTAURACJA ZBÓJNICKA GROTA (UL. CHOPINA 9) I WINNICA KINGA
Zbójnicka Grota zaprasza na indyka w winnej glazurze z winogronami. To przepis Mirosławy Nalewy, szefowej kuchni. Do tego białe wino z winnicy Kinga. Do trunku świetnie pasuje oscypek z grilla, z żurawiną i gruszką. Oscypek pochodzi aż z Nowego Targu, od prawdziwego bacy. Do czerwonego wina warto zamówić pierś z kaczki z jabłkami w winnym sosie. Aplauz może wzbudzić baranina w kiszonych liściach winorośli.

PIWNICA ARTYSTYCZNA KAWON (UL. ZAMKOWA 5) I WINNICA INGRID
Piwnica Artystyczna Kawon przygotowała dwa specjały. Każdy starannie dobrany do smaku trunków z winnicy Ingrid. Robert Bednarek, menedżer Kawonu rekomenduje pyszne paszteciki francuskie, z upieczonej gęsiej wątróbki. Będą podawane do wytrawnego, czerwonego wina. Do białego wina restauracja proponuje tortellini z nadzieniem ze szpinaku, które będą podawane z ricottą, truflami i oliwą truflową.

RESTAURACJA ZAJAZD POCZTOWY (UL. JEDNOŚCI 78-80) I WINNICA CANTINA
Szefowie kuchni: Paweł Legowicz i Arkadiusz Sołtysiak przygotowali smakowitą ofertę. Kartę otwiera zupa z sandacza, z pieczoną papryką, podlaną winem z kluseczkami. Będzie też kacze udko uduszone w winie i ziołach, podawane z pieczoną dynią w chili oraz marynowane i duszone w winie poliki wołowe, z korzennymi warzywami, podawane na świeżych węgierkach z gryczanym blinem, zjemy też miętusa upieczonego w maśle miętowo-orzechowym. A na deser – lodowy semifreddo z białej czekolady polany musem winogronowym.

HOTEL RUBEN (AL. KONSTYTUCJI 3 MAJA 1A) I WINNICA STARA WINNA GÓRA
Restauracja hotelu przygotowała przystawkę, danie główne i deser. Najpierw na stół wjedzie kozi ser z regionu lubuskiego, będzie zapieczony w ciasto filo. Całość zwieńczy rapsodia z winogron. W roli dania głównego wystąpią poliki wołowe duszone w czerwonym winie Regent, z winnicy Stara Winna Góra. Będą serwowane z kopytkami smażonymi na ziołowym maśle. I na koniec deser przygotowany wedle pomysłu szefowej kuchni, Agnieszki Gościniak: delikatna tarta z winogronami i śliwkami obsypanymi kokosową kruszonką

.PALMIARNIA ZIELONOGÓRSKA (UL. WROCŁAWSKA 12) I WINNICA NA LEŚNEJ POLANIE
Piotr Ruszkowski, szef kuchni, proponuje dwa dania do wyboru. Jedno to sandacz z wody, na ragoût porowo-kurkowym, podawany z gotowanymi i podsmażonymi ziemniaczkami z pomidorkami koktajlowymi w oliwie z oliwek. Do tego białe wino. Do czerwonego trunku proponuje filet z kaczki w sosie porto, z knedlami bułczanymi. Jako przystawka bruschettki ziołowo-pomidorowe. Będzie też treściwa zupa na wieprzowinie z kapustą, ziemniakami i papryką o nazwie „kociołek winiarza”.

RESTAURACJA FIGARO (AL. WOJSKA POLSKIEGO 114A) I WINNICA JULIA
– Zielonogórskie wina to przede wszystkim wina kwaśne, dlatego należy tak dopasować składniki dań, by ułożyły się w harmonijną całość – przekonuje współwłaścicielka restauracji, Mirosława Teślik. Co zatem proponuje na winobraniowy tydzień? Dwa dania: filet z labraksa, podawany w sosie maślano-cytrusowym, z miksem sałat z winegretem, podawanych z tymiankowymi grzankami i lampką białego wina. Inną propozycją jest duszony królik z sosem winogronowym, do tego lampka białego lub czerwonego wina.

RESTAURACJA LA TULIPE NOIRE (UL. BOH. WESTERPLATTE 32) I WINNICA SAINT VINCENT
Paweł Bobrowski, szef kuchni, zaprasza na świeże mule duszone w białym winie z pomidorami i ziołami. Na miłośników wołowiny czekać będzie T-bone steak, czyli amerykański stek podawany z ziołową oliwą i karmelizowaną fasolką szparagową. Trzecią atrakcją kulinarną będzie grillowana polędwica z tuńczyka z dresingiem szalotkowo-kaparowym i czerwonym ryżem jaśminowym. Wina będą pochodzić z winnicy Saint Vincent.

(pm)

Źródło, foto: lzg24.pl

PODZIEL SIĘ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ