Rok 2025 jest dla konkursu szczególny. Dzięki wsparciu finansowemu Miasta Zielona Góra konkurs przeszedł tzw. rebranding. Agencja reklamowa „chilistudio” opracowała nowy layout, logo, wzór dyplomu i medalu. Przyspieszono termin degustacji konkursowej, a drobne zmiany przeszedł regulamin – od tego roku nagroda Grand Prix jest tylko jedna – to plakieta ceramiczna z akcentem winiarskim, a zamiast pucharów wręczane będą stylizowane statuetki ceramiczne. Nagrody są pomysłu i produkcji firmy „Fruceramika”.
W dniach 16-17 lipca br. wina oceniała w Hotelu Ruben komisja sommelierów i dziennikarzy winiarskich w składzie: Ada Orłowska, Agata Sikora, Olga Surdyk, Tomasz Prange-Barczyński, Michał Sobieszuk i Maciej Nowicki. Konkurs przygotowała Fundacja Gloria Monte Verde we współpracy z Magazynem Ferment. Jury przewodniczył Maciej Nowicki, obowiązki komisarza pełniła Martyna Prusińska, a sekretarzował Przemysław Karwowski.
Zgodnie z nowym regulaminem najwyżej ocenione wino – wino musujące Charie 22 z winnicy Pod Wieżą – nagrodzono Grand Prix.
Przyznano także cztery wyróżnienia – statuetki:
• dla Winnicy Aris – najlepszej lubuskiej winnicy, ufundowaną przez Miasto Zielona Góra;
• dla Winnicy Żelazny – najlepszej winnicy z regionu zielonogórskiego, ufundowaną przez Miasto Zielona Góra;
• dla Winnicy Dzika – najlepszego debiutu, ufundowaną przez Miasto Zielona Góra;
• dla Piwnic Antoniego – najlepszej winnicy z regionu małopolskiego, ufundowaną przez TSN Sp. z o.o.
Tradycyjnie, Magazyn Ferment za „Najlepsze wino konkursu” – zdobywcę Grand Prix Winnicę Pod Wieżą – nagrodził specjalnym wydaniem Magazynu Ferment.
Statystyka XVI konkursu:
36 winnic zgłosiło do konkursu 192 wina. Były to: 83 wina białe, 35 win czerwonych, 10 win różowych, 39 win musujących, 9 win specjalnych i 11 win słodkich. Przyznano 68 medali przy – analogicznie jak rok temu – wysokim progu medalowym wynoszącym 84 pkt. Kolejny rok były więc medale brązowe. 25 winnic otrzymało następującą ilość medali:
18 złotych za: wina białe – 3, czerwone – 3, musujące – 6, słodkie – 5 i specjalne – 1; 34 srebrne za: wina białe – 12, czerwone – 4, musujące – 11, słodkie – 4 i specjalne – 3 oraz 16 brązowych za: wina białe – 7, czerwone – 5, musujące – 4.